Reklam Annons här


Wi-Fi

Att koppla upp sin mobil hemma mot Wi-Fi har många fördelar.

Har du fiber hemma så finns det bara fördelar med att koppla upp sin mobil eller surfplatta mot ett trådlöst nätverk.

Då de flesta mobilabonnemang har begränsningar i trafik, sparar du på din surf genom att surfa med ditt fiber istället.

Har du kopplat upp dig en gång mot ditt trådlösa nätverk hemma så behöver du inte göra det igen. Mobilen och surfplattorna kommer ihåg nätverken.

Vilken router ska man välja?
Detta är en svår fråga egentligen. Det är som att välja vilken bil man vill ha.
Här listas tre alternativ till dig som vill ha ett trådlöst nätverk hemma där du kan ansluta din mobil mot Wi-Fi.

 • Bästa (och tyvärr dyraste alternativet)
 • Bra val som inte kostar skjortan
 • Nytt bra val som inte kostar skjortan
 • Bästa budgetalternativet



Missa inte heller viktiga tips längre ner på sidan! Jag berättar även hur du installerar din router på bästa sätt.
Där finns även en liten ordlista för dig som inte är så insatt i trådlösa nätverk.


 

Bästa (och tyvärr dyraste alternativet)

Ubiquiti Amplifi HD


Detta paket är mer lämpat för dig som vill ha mer koll på ditt nätverk. Här kan du även göra fler inställningar mot andra routers. Exempelvis mac-adressfilter, nätverksdiagnos, dhcp-inställningar och avancerad portkontroll.
Ubiquiti Amplifi HD kan även separera frekvensbanden och ha egna SSID. Enkel föräldrakontroll och gästnätverk kan du också konfiguera.

Är du bara ute efter ett paket som ger bra prestanda och inte gillar att konfiguera (ändra inställningar)? Titta då på nästa alternativ, Bra val som inte kostar skjortan.

Ubiquiti Amplifi HD är en mesh-router med fyra gigabit ethernet-portar (dessa portar kan du använda om du vill dra nätverkskabel). På själva basenheten finns en liten pekskärm som kul grej. Där kan du se lite information om nätets hastighet. Fungerar även som klocka.



Om du köper Ubiquiti Amplifi HD följer det även med två wifi-extenders. Dessa placerar runt om i huset för att få en så bra täckning som möjligt. Det är möjligt att köpa extra av wifi-extenders om du vill utöka täckningen hemma. De kallas för Amplifi HD Mesh Point. Om du köper en Amplifi HD Mesh Point så är det bara att plugga in den i ett vanligt eluttag och köra. Den kopplar upp sig själv.

Att installera Ubiquiti Amplifi HD är väldigt enkelt! Jag rekommenderar dock att du sätter den ena wifi-extendern (Amplifi HD Mesh Point) ganska nära själva basenheten då basenheten har sämre räckvidd.

Klicka på denna länk om du vill köpa Ubiquiti Amplifi HD

Har du ett stort hem eller tjocka väggar? Får du inte täckning överallt i hemmet kan du enkelt utöka räckvidden genom att köpa en extender:
Använd denna länk om du vill köpa exta Amplifi HD Mesh Point (för att utöka räckvidden)

Bra val som inte kostar skjortan

TP-Link Deco M5


Deco M5 består av 3 stycken ganska snygga enheter som bilder ett mesh-nätverk. Det ska sägas direkt att Deco M5 har inte lika kraftfull Wi-Fi som dyrare konkurrenter. Deco M5 levereras med tre enheter som du placerar ut i hemmet för optimal täckning.
Ett litet plus i kanten är att Deco M5 har antivirus inbyggt, från Trend Micro. Se det dock som en extra säkerhet. Du måste fortfarande använda antivirus på din dator och andra enheter.

Installationen är väldigt enkel. Du laddar hem en app för din mobil, kopplar in den första enheten i väggen till bredbandet (oftast port 1 i dosan där ditt fiber kommer in) och följer isntruktionerna. Alla inställningar görs via appen.

Är du intresserad av TP-link Deco M5 Mesh-system AC1300 3-pack kan du köpa den här.

Nytt bra val som inte kostar skjortan

Google Wifi Mesh-system AC1200


Google Wifi har nyligen lanserat sitt mesh-system i Sverige.
Detta är det billigaste av alla bra mesh-system som går att köpa, med det är också ett wifi med lite lägre maxkapacitet. Deras system är väldigt enkelt att installera.En stor fördel är att varje puck har två ethernet-portar. Det betyder att du kan ansluta skrivare eller datorer direkt i en av puckarna. Smidigt!


Det positiva är att du kan skapa ett eget gästnätverk utanför ditt eget nätverk du använder hemma. Google Wifi har inbyggt stöd för smarta hemmet-prylar. Du kan ansluta Phiilips Hue-lampor, samt alla tillbehör som har stöd för IFTTT och kontrollera dem direkt från Google Wifi-appen. Har du en liten lägenhet så räcker det med att köpa en puck. Man måste inte köpa tre-pack.

Är du intresserad av Google Wifi Mesh-system AC1200 3-pack kan du köpa den här på Kjell & Co.
Den finns även på Google Play store under enheter.

Bästa budgetalternativet



Om du bara behöver en router så är TP-link Archer C9 Trådlös router AC1900 ett bra val. Har du tjocka väggar hemma eller bor på en stor yta ska du kanske tänka på att du inte kommer få bra täckning överallt.
Denna router är helt förinställd. Så om du inte kan något alls om inställningar är det hyfsat säkert med grundinställningarna. Namnet på nätverket (SSID) och lösenordet hittar du på routern.

För att installera denna router, dra en kabel från Port 1 på din fiberdosa till den blåa porten på routern. Koppla i ström och sen är du klar.

Köp TP-link Archer C9 Trådlös router AC1900 på Kjell & Co

Köp TP-link Archer C9 Trådlös router AC1900 på Conrad


Tänk på att det finns andra routers att köpa! Men ovanstående produkter har alla fått bra betyg på olika ställen. De är alla så enkla att nästan vem som helst kan installera dem.


Operatörer för att skaffa fiber

Boxer
Fler kommer.

När du installerar din router


Fysisk installation
Sätt en nätverkskabel i fiberdosan på Port 1 (den används oftast för internet). Sätt den andra änden av kabeln i din router. Ofta är just ingången för denna kabel märkt med en annan färg än de övriga portarna på din router. Det kan även stå "WAN", "Internet" eller liknande vid den porten. Det är den som porten som ska ta emot signalen från fiberdosan.
Anslut strömadaptern till din router. Börjar lampor lysa är din router igång!


Säkerhet är det viktigaste när det gäller ditt nätverk! Hoppa inte över att sätta ett lösenord på din router!


Observera att ingen routern är den andra lik i inställningarna! Dock använder de flesta samma namn på olika inställningar.

Om din router kräver en app, använd den och följ instruktionerna. Det brukar vara väldigt enkelt att följa.

Logga in på din router om du inte har en app. Oftast kommer du till din router om du öppnar en webläsare på datorn och skriver 192.168.1.1 (Kan även vara 192.168.0.1)
Tänk på att du på vissa routers måste koppla upp dig med kabel för att komma åt inställningarna.

På många router är inloggningen som följer: Användarnamn: admin och sedan ett slumpat lösenord som står på routern. Kan du ändra användarnamnet i routern, gör det också som en extra säkerhet. Byt lösenord till något som är svårt, du kommer inte att logga in så ofta på din router.

Aktivera WPA2. Kan också heta WPA2-personal, WPA2-PSK etc. (Finns bara WEP som alternativ, byt router.) Sätt krypteringsmetoden till AES (Använd INTE TKIP)
Det lösenord du sätter här blir själva lösenordet för ditt Wi-Fi.

Ändra nätverksnamnet SSID. Oftast heter de förinställda nätverken något i stil med tillverkarnamnet. Gör det inte enklare för en hackare. Döp ditt nätverk till något unikt. Döper du ditt nätverk till "Jönssons" så vet alla att det är ditt nät, inget bra val.

Slå på routerns brandvägg om det finns en. Se även till att alla datorer i ditt nätverk har brandväggar aktiverade. Windows inbyggda brandvägg fungerar bra, men finns mycket säkrare och bättre val.

Aktivera inte gästnätverk om du inte behöver det.

Aktivera inte fjärråtkomst om du inte behöver det.

Låt DHCP vara aktiverat.

Har din router stöd för två band, 2,4 och 5 Ghz? Då måste du göra samma inställningar för båda banden.

Uppdatera firmware. Även om det låter som rena grekiskan är det viktigt att uppdatera mjukvaran i din router. Ofta finns det en inställning där du kan kontrollera om din router är uppdaterad. Varje uppdatering gör din router säkrare.

Spara dina inställningar! Du sparar mycket tid på detta om du skulle behöva återställa din router i framtiden.

IPTV utan kabel

Strong Connection Kit Duo
Vill du inte dra en nätverkskabel till din tv eller tv-box? Med Strong Connection Kit Duo kan enkelt koppa upp dig trådlöst.
Du kopplar bara in den ena enheten i fiberdosan. OBS! Det ska oftast vara port 2 i fiberdosan, då port 1 oftast används för internet.

Den andra enheten kopplar du in till din TV eller tv-box. När du har kopplat in enheterna sker installationen automatiskt.


Strong Connection Kit Duo kan även användas för att koppla in externa hårddiskar, skrivare och annat där du inte nätverksuttag.

Strong Connection Kit Duo kan du köpa här

Ordlista

 • Wi-Fi (uttalas waj-faj) -
  En trådlös teknik för att kommunicera med data.
 • SSID -
  Enkelt uttryckt namnet på ditt nätverk. Namnet syns för alla i närheten som har Wi-Fi aktiverat. Du kan ändra detta namn till vad du vill.
 • WPA2 -
  Kryptering av ditt nätverk. Hoppa aldrig över detta. Var noga med ett att använda lösenord för ditt nätverk!
 • IP-nummer -
  Alla enheter som ska ansluta till ett nätverk, såväl ditt hemmanätverk som internet måste ha ett IP-nummer.
 • DHCP -
  Med DHCP aktiverat delar din router automatiskt ut interna IP-nummer till dina enheter. Exempel på interna IP-nummer är 192.168.0.1 och 192.168.1.55
 • WEP -
  Gammal metod för kryptering av lösenord. Bör inte användas.
 • Dual band -
  En router som använder bandbredd på 2,4 och 5 Ghz. Detta snabbar upp ditt Wi-Fi.
 • Bredband -
  Snabbt internet. Finns olika tekniker, bla mobilt och fiber.
 • Fiber -
  Teknik för höghastighetsinternet. Kopplas med kabel in i hemmet. Oftast stabilare och lägre svarstider mot bla mobilt internet,
 • Router -
  En enhet som fördelar internettrafiken i ditt hem. Oftast har en router både trådlösa och trådbundna lösningar.
 • Fiberdosa -
  Enheten som tar emot ditt fiber och dit du kopplar ditt hemnätverk. Oftast är det Port 1 på fiberdosan som är för internet och Port 2 är för IPTV. De andra portarna kan användas för tex telefoni.
 • Mesh-nätverk -
 • Brandvägg -
  Många routrar har en inbyggd brandvägg. Den skyddar dig mot hackare.
 • Wlan -
  Samma sak som ett trådlöst nätverk.
 • Lan -
  Ett lokalt nätverk. Har du datorer, mobiler, surfplattor inkopplat hemma så har du ett Lan.
 • Mbit -
  Megabit per sekund. Används för att mäta hastigheten på ett nät. Ju högre Mbit, desto snabbare nät.
 • Nätverkskort -
 • WPS -
  Snabb anslutning till ditt nätverk. De flesta routers har en knapp där det står WPS. Tryck på den först, sen trycker du på enheten du vill installera. (tex många trådlösa skrivare har wps-knapp) så kopplas enheten mot ditt trådlösa nätverk utan att du behöver ange lösenord.



Som avslutning vill jag bara lägga in ett tips till dig som är ute och reser. Om du kopplar upp dig på ett gratis Wi-Fi (tex på flygplats, ett café eller hotellet.) så använd inte datorn eller mobilen till viktiga saker som bankärenden och liknande. All trafik som går i ett öppet Wi-Fi kan avlyssnas av illasinnade.
Det går att använda VPN som gör din anslutning säker. Sök VPN på Google om du vill veta mer.


Gilla oss på Facebook: